Tuesday 2 September 2014

Wegetariańska lasagna

Dzisiaj znowu gotowanie!
Przepis super prosty i zdrowy

Składniki:
Na lasagne
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 średnie cukinie
2 oberzyny
2 pomidory
2 papryki czerwone
Zioła 
Puszka pomidorów
Makaron na lasagne

Na warstwę szpinakowa 
(Można zastąpić sosem bechamel)
Szpinak swierzy 4 garście
100g serka ricotta lub mascarpone
Gałka muszkatołowa 

Zaczynamy!
Wszystkie jarzynki poza pomidorami należy poszatkować i upiec przez ok 30 min z ziołami, my lubimy oregano i bazylię.

W tym czasie pomidory z puszki należy poddusić w rondelku z czosnkiem i ziołami.

Szpinak w osobnym naczyniu należy usmażyć następnie odstawić do wystygnięcia, odsaczyc, poszatkować, wymieszać z serkiem, posolić, popieprzyć doprawić gałka muszkatołową,


Teraz możemy złożyć lasagne, zaczynając od sosu pomidorowego


Następnie jarzynki, makaron, sos, jarzynki, makaron, ostatnia warstwa powinien byc szpinak, na to pokrojony w plastry pomidor.

Wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 min. I gotowe.


Smacznego! 


1 comment: